• Festa da Anunciada
  • Festival Baiona
  • Río Verbena Fest
  • Restaurante Top
  • Fechas Teatro Fraga
  • Ola de calor
  • Vigo gamer
  • Macrocontratos
  • Vendimia empleo
  • Incendio 'passadiços'
No hemos encontrado nada con ese término de búsqueda
Ver todos los resultados
Metropolitano
  • Agenda
  • Qué hacer
  • Planes
  • Enfoque
  • Extra
  • Pequeocio
  • Fogones
Metropolitano
  • Agenda
  • Qué hacer
  • Planes
  • Enfoque
  • Extra
  • Pequeocio
  • Fogones
No hemos encontrado nada con ese término de búsqueda
Ver todos los resultados
Metropolitano.gal
PORTADA Extra

A científica Paz Otero Fuertes da UVigo, distinguida como mellor investigadora nova de 2022

Compartir en FacebookCompartir en XCompartir en Whatsapp

MetropolitanoPorMetropolitano
06/03/2023

A científica Paz Otero Fuertes, do Grupo de Investigacións Agrarias e Alimentarias da Universidade de Vigo, acaba de ser distinguida pola revista Toxins como mellor investigadora nova do ano 2022. Este galardón, o Toxins 2022 Young Investigator Award, outórgase cada ano a un científico ou científica junior como recoñecemento á súa excelencia no eido da toxinoloxía, a rama de toxicoloxía que estuda as toxinas biolóxicas, é dicir, producidas por animais, plantas ou microorganismos.

O xurado valora que as persoas candidatas teñan desenvolto investigacións innovadoras e unha importante contribución ao avance da toxinoloxía e o coñecemento sobre todo tipo de toxinas e, no caso de Paz Otero, destacan que ten participado en múltiples proxectos de investigación e publicado 56 artigos científicos, do cales 20 son como primeira autora ou autora de correspondencia; dez capítulos de libros, catro deles como autora principal; dez actas de congresos, ademais de ter un índice de Hirsch de 27.

Másnoticias

La hoja de ruta para que el Teatro Cine Fraga de Vigo resurja como el epicentro cultural de Galicia

31/07/2025

La Aemet alerta de una nueva ola de calor y Vigo y su área se preparan para días de casi 40 grados

31/07/2025

Este premio supón un recoñecemento a toda a súa traxectoria profesional, desenvolta primeiro na Universidade de Santiago de Compostela, despois no Limerick Institute of Technology e na Autónoma de Madrid e, finalmente, na UVigo. O seu traballo céntrase no eido da seguridade alimentaria, a toxinoloxía, a farmacoloxía, os compostos bioactivos mariños, as microalgas, a purificación ou as ficotoxinas, cianotoxinas e micotoxinas. Aínda que esta é a primeira distinción que recibe dende que chegou á Universidade de Vigo, xa foi merecedora previamente, durante a súa estadía en Irlanda, dun premio do Irish Rearch Council.

Na UVigo dende 2020

Paz Otero é, dende decembro de 2020, investigadora do Departamento de Química Analítica e de Alimentos, en concreto do Grupo de Investigacións Agrarias e Alimentarias, que dirixe o catedrático Jesús Simal, localizado en Citexvi, onde están xestionando “un novo laboratorio para poder seguir crecendo como grupo de investigación e poder desenvolver novos proxectos e liñas de investigación”, como relata a científica.

Antes da súa chegada á UVigo, Otero traballou en dous proxectos europeos do Programa Espazo Atlántico enfocados a descubrir novos compostos mariños na costa atlántica (Pharmatlantic 2009-1/117 e Atlantox 2008-1/), ambos na Universidade de Santiago de Compostela. Ademais foi seleccionada polo Irish Research Council (IRC) co proxecto Dettox: Production, extraction, and detection systems for new marine phycotoxins in Europe, do que era investigadora principal, centrado na detección das toxinas mariñas.

Actualmente está traballando no desenvolvemento dun proceso de produción sostible e rendible para a reciclaxe de subprodutos de olivas, uvas e améndoas en catro ingredientes naturais e saudables para aplicacións nutracéuticas e cosméticas, no contexto do “ambicioso” proxecto europeo UP4Health. Esta iniciativa está impulsada por un consorcio de dez institucións europeas, no que ademais da UVigo, participan Isanatur (coordinador), Contactica, Laboratorios Amerex, Aurora Intelligent Nutrition e Indukern, de España; Zade Vital, de Turquía; Biozoon, de Alemaña; o Instituto Politécnico de Bragança, de Portugal, e a Technological University Dublin, de Irlanda. Como explica a investigadora, “os subprodutos xerados como consecuencia do procesado destes alimentos son unha valiosa fonte de compostos bioactivos e teñen demostrado interesantes propiedades antioxidantes, antiinflamatorias, antimicrobianas”. Estes catro ingredientes que buscan os investigadores nestes produtos son extracto acuoso natural de froitos rico en polifenois, fibra dietética enriquecida en polifenois, extractos oleosos naturais de froita e oligosacáridos.

Impacto do cambio climático na seguridade alimentaria

A investigadora valora a recepción deste premio como “algo moi positivo para dar visibilidade na sociedade ao impacto das toxinas naturais” e, en xeral,  para poñer o foco “na investigación que se realiza na área da toxinoloxía”, xa que dende o seu punto de vista “existe unha falta de coñecemento sobre as micotoxinas, as biotoxinas e sobre como estas chegan ao produtos do mar e aos cultivos e sobre o seu impacto na saúde”. Neste sentido, Otero remarca que se agarda que o cambio climático “afecte á seguridade dos alimentos e aos pensos, incluída a aparición de novas toxinas naturais emerxentes”, polo que este é precisamente “un tema ‘trending topic’ na área da nutrición e a tecnoloxía de alimentos”.

A recepción deste galardón supón para a investigadora da UVigo un premio en metálico de 2000 francos suízos así como a publicación dun traballo na revista Toxins tras a revisión por pares antes de finais de decembro de 2023 e un certificado electrónico.

Temas: Universidad de VigoUniversidade de VigoUVigoVigo

Compartir en FacebookCompartir en XCompartir en Whatsapp
¿TÚ QUÉ PIENSAS?

Agenda

Más noticias

Extra

Detienen en Vigo, con la ayuda de los vecinos, a una mujer que intentó robar a una octogenaria

...

PorEuropa Press
31/07/2025
Extra

Detenido un joven en Vigo tras saltarse una orden de alejamiento y amenazar a su madre

...

PorEuropa Press
30/07/2025
Imagen de Archivo
Extra

Cazan a una fugitiva de la justicia en Vigo tras ser interceptada por aparcar mal un vehículo

...

PorMetropolitano
30/07/2025
Extra

"Esto es el paraíso, te amo Vigo", una influencer de EEUU se sorprende con la ciudad olívica

...

PorMiguel Alonso
28/07/2025
Rodaje de "San Simón" en la ETEA // VIGO FILM OFFICE
Enfoque

La UVigo solicita a la Xunta la cesión de dos edificios para poner en marcha la 'nueva' ETEA

PorMetropolitano
31/07/2025

Los edificios Morse y Enfermería se sumarán al Faraday (ya cedido a la UVigo) y al Siemens (pendiente de firma con Zona Franca)

Deja una respuesta Cancelar la respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

AGENDA

31jul22:00Conciertos Castrelos 2025 - Vanesa Martín en el Vigo en FestasCONCIERTOS | VIGO | GRATIS

Metropolitano

Somos metropolitanos. Somos el digital de referencia en Vigo y su área metropolitana. No te pierdas nada. Todas las noticias de Vigo y su área: cultura, planes, deporte...

Contacto

Puedes encontrarnos en nuestras redes sociales o, si lo prefieres, ponerte en contacto con nosotros a través de contacto@metropolitano.gal

Publicidad en Metropolitano.gal

Cambiar opciones de privacidad

Toda la actualidad de Vigo y su área, gratis en tu WhatsApp

PorMetropolitano
04/11/2018

Saber todo lo que ocurre en Vigo y su área metropolitana es ahora más sencillo, rápido y directo gracias al nuevo servicio de alertas de WhatsApp de Metropolitano.gal

  • Aviso Legal
  • Política de cookies
  • Enviar evento
  • Hemeroteca
  • Publicidad

© Hansei Media SL

No hemos encontrado nada con ese término de búsqueda
Ver todos los resultados
  • Agenda
  • Qué hacer
  • Planes
  • Enfoque
  • Extra
  • Pequeocio
  • Fogones

© Hansei Media SL

No hemos encontrado nada con ese término de búsqueda
Ver todos los resultados
  • Agenda
  • Qué hacer
  • Planes
  • Enfoque
  • Extra
  • Pequeocio
  • Fogones

© Hansei Media SL

X